Mentőtiszt segíti az oktatást az Általános Orvostudományi Karon

Mentőtisztként az orvosképzésben

Oktat, részt vesz a gyakorlatok megszervezésében, oktatási célú videók elkészítésében, emellett könyvet is ír. Gulyás Gábor mentőtiszt mintegy 2 éve segíti az oktatást az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK).

 

Legutóbb a Köztársasági Elnöki Őrség munkatársainak speciális tréningjét irányította Gulyás Gábor a Sebészeti Műtéttani Tanszék Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában. Már főiskolásként érdekelte a taktikai, rendészeti sérültellátás, itthon és külföldön szerzett tudását máig folyamatosan fejleszti. A Sürgősségi Orvostan Tanszék gyakorlati oktatójaként már végzett mentőtisztként kapcsolódott be a korszerű betegellátás képzésébe. A szimulációs oktatásban 2019 óta vesz részt az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ munkatársaként.

  • Az, hogy bekerülhettem a tanszék oktatói gárdájába, óriási megtiszteltetés és fejlődési lehetőség számomra. Mindig törekedtem hétköznapi példákkal és valós esetek értékelésével átadni a száraz tankönyvi anyagot, így cseppentem az interaktív oktatásba. Az eddig megszerzett oktatási tapasztalataimat át kellett ültetnem egy hightech környezetbe, és elmélyítve továbbadnom a kollégáimnak, akik a képzésben használt modern eszközök szakszerű használatához kérhetnek tőlem segítséget. A legújabb eszközökkel nagyon jó oktatni, de csak akkor, ha megfelelően tudjuk működtetni azokat hangsúlyozta Gulyás Gábor.

Gyakran tart a rendészeti szervek munkatársainak speciális tréningeket a sérültellátásról. Tapasztalatait a graduális képzésbe is próbálja átültetni. 

Részben a karon végzett munkájának köszönhető, hogy tavaly megjelent „A taktikai sérültellátás alapjai” című speciális tankönyve, melynek megírásához sok szakmai segítséget, támogatást kapott a kar vezetőitől, oktatóitól. 

  • Nagyon hasznos a nálunk végzett munkája. Amellett, hogy oktat, szakmai tudásával segíti a gyakorlat hátterének megszervezését. Emellett különböző oktatási célú videók elkészítésében is közreműködik. A járványhelyzetben szükséges volt kiegészítő videó anyagokat készíteni a Sebészeti Műtéttani Tanszéken is, részben az ő segítségével – emelte ki Németh Norbert tanszékvezető egyetemi tanár, a kar oktatási dékánhelyettese.

Gulyás Gábor már a második mentőtiszt, akit erre a feladatra részmunkaidőben alkalmaznak az Általános Orvostudományi Karon. Foglalkoztatásukra pályázati forrásból (EFOP-3.4.3-16-2016-00021 „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében”) nyílt lehetőség.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 12. 12:47