Elkezdődött a TDK konferencia

Több mint háromszázan vesznek részt az idei Orvos- és Egészségtudományi tudományos diákköri konferencián.

A hallgatók prezentációját bírálóbizottságok értékelik, amelyek arról is döntenek, hogy az előadást elfogadják-e a diplomamunka jeles eredményű védéseként. A szerdán kezdődött háromnapos tudományos megmérettetés legjobbjai tavasszal az országos konferencián képviselhetik az egyetemet.

  • Az idei konferencia kiemelkedő abból a szempontból is, hogy hosszú idő után ismét személyes jelenléttel rendezhetjük meg. Fontos esemény azért is, mert tavasszal tartják a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát Budapesten, ahol a tavalyi és az idei legjobbak vehetnek részt – emelte ki köszöntőjében Erdődi Ferenc egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem ÁOK TDT elnöke.  

A tudományos diákkör a tehetséggondozás legfontosabb platformja- hangsúlyozta az Orvos- és Egészségtudományi tudományos diákköri konferencia szerdai megnyitóján Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Hozzátette: a szakmai műhelyekben a tutorok lehetővé tették a hallgatóknak, hogy önmagukat fejlesszék, és megismerjék, hogyan gyűjtsék össze a tudományos adatokat, majd azokat hogyan elemezzék kritikusan.

  • A tudományos diákköri munka azért nagyon fontos, mert az itt végzett tevékenység által a hallgatók egy természettudományos módszertannal felvértezett gondolkodó emberré válnak, akik ezáltal a betegeiket is másként kezelik majd – jelentette ki Mátyus László. aki az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) alelnöke, illetve az OTDT Orvos- és Egészségtudományi Szakmai Bizottságának elnöke is.

A professzor arról is beszélt, hogy az országos megmérettetésnek a hallgatók tudományos előmenetele, illetve az intézmény finanszírozása szempontjából is különösen nagy tétje van.  

  • Alapítványi fenntartású egyetemként a finanszírozás egyik fontos eleme, hogy hány hallgatóval, és milyen eredménnyel szerepelünk az OTDK-n. A hallgatóknak pedig jelentős szakmai elismerés, ha sikert érnek el az országos versenyen. Azok, akik nyernek, a Pro Scientia pályázaton is részt vehetnek, amely egy értékes kitüntetés a hallgatók számára, és további tudományos karrierjüket is meghatározhatja- mondta a dékán.

A szerdán kezdődött konferencián 33 tagozatban több mint 300 hallgató vesz részt, elsősorban az Általános Orvostudományi, a Fogorvostudományi, a Gyógyszerésztudományi, illetve az Egészségtudományi Karról.  

A tízperces előadásokat ötperces vita követi. A hallgatók teljesítményét az adott tagozat bíráló bizottsága értékeli, amely nagy figyelmet fordít arra, hogy az előadásban bemutatott eredmények mennyiben tekinthetők a hallgató saját munkájának. A tagok a pontozástól függetlenül arról is döntenek, hogy az elhangzott előadást elfogadják-e a diplomamunka jeles eredményű védéseként.

A részletes program itt található: https://oetdk.unideb.hu/public/upload/adatlapok/absztraktkotet_2023_final.pdf.  

A konferencia pénteken 17 órakor az eredményhirdetéssel zárul. Az idei, illetve a tavalyi helyi TDK konferenciákon bemutatott előadások közül a Tudományos Diákköri Tanács választja ki a 36. OTDK résztvevőit.


Eredmények: https://oetdk.unideb.hu/public/upload/adatlapok/TDK_eredm%C3%A9nyek_2023.pdf


 

pic1pic2
pic3pic4

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 13. 15:02