Dr. Balázs György (1933-2020)

Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy életének 87. évében elhunyt Balázs György professzor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Professor Emeritusa, az I. sz. Sebészeti Klinika volt vezetője.

Balázs György professzor távozásával annak a generációnak egy kiváló tagja ment el közülünk, akiknek szakmai tevékenysége, példamutatása mind a mai napig kihat a Debreceni Sebészeti Klinika munkájára és tanítványain keresztül, akik főorvosként vezettek számos osztályt, rajtuk keresztül szinte az egész országra. Ő és generációjának más kiemelkedő alakjai, mint Ihász Mihály, Besznyák István, Kiss János, Balogh Ádám, Flautner Lajos, Perner Ferenc, Faller József Professzorok, talán az utolsó olyan vezetői gárda tagja volt, akiknek tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt, véleményüket soha nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Az Ő személyes szakmai döntésük volt mindig az utolsó szó.

Balázs professzor úrnak a munka és a klinika volt a mindene, sokszor a szombat, vasárnapi pihenő sem volt kivétel. Nagy hangsúlyt fektetett a Klinika megóvására, fejlesztésére, a tisztaságra, a rendre és a fegyelemre. Mindemellett az újra való fogékonyság jellemezte érdeklődését, melynek példái a debreceni vesetranszplantációs tevékenység beindítása, melyben nagy segítségére volt Uray Éva professzornő, Varga László és Asztalos László adjunktusok is. Szintén az Ő vezetése mellett vált napi rutinná a laparoscopos műtéti technika.

           

1959-től, a Debreceni Egyetemen történt végzése óta folyamatosan a DOTE I.sz. Sebészeti Klinikáján dolgozott. Általános sebészetből, majd gasztroenterológiából tett szakvizsgát. Tudományos tevékenysége elsősorban a pajzsmirigy rákok klinikai és pathológiai jellemzői felé irányult, melyből 1975-ben kandidátusi, majd 1991-ben MTA doktori fokozatot szerzett. A ranglétrán folyamatosan előrejutva 1980-ban vehette át a Sebészeti Klinika igazgatói megbízását, melyet 1999. júliusig irányított. Tudományos és klinikai munkája országszerte és nemzetközileg is elismerést váltott ki, melyet összesen 170 magyar és idegen nyelvű közleményben és 26 könyvfejezetben foglalt össze. A hazai elismerést tükrözi a Magyar Sebész Társaság alelnöki, majd elnöki megbízatása 1987 és 1997 között. Tagja volt a Debreceni Egyetem Doktori Tanácsának és Habilitációs Bizottságának. Grémium vezetőként irányította az Észak-Kelet Magyarországi régió sebész képzését.  PhD programot vezetett, tagja volt az MTA III-as számú majd I-es számú Doktori Bizottságának. 2004-es nyugdíjba vonulása után emeritus professzorként folytatta oktatói tevékenységét.

 

Tanszékvezetői működése alatt 12 munkatársa szerzett tudományos fokozatot, hármat tanszékvezető egyetemi tanárrá, 10-et osztályvezető főorvossá neveztek ki az ország különböző részein. Összesen 10 állami és szakmai tudományos szervezeti kitüntetésben részesült munkája során.  Pályafutása alatt számos külföldi egyetemet látogatott meg és a külföldi elismerés jele, hogy az Osztrák, a Német, és a Csehszlovák, valamint a Román Sebész Társaságok tiszteletbeli tagjukká választották Balázs professzort.

           

Emlékét és tanításait megőrizzük és tovább adjuk a jövő sebész nemzedékeinek.

           

Balázs György professzor urat a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara és a Debreceni Egyetem Klinikai Központja saját halottjának tekinti.

 

Damjanovich László

a Sebészeti Intézet igazgatója

 

Gyászjelentés

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 12. 12:47