A 95 éves Rigó János köszöntése

Rigó János professor emeritus november 29-én töltötte be 95. életévét. Ebből az alkalomból köszöntötte debreceni otthonában Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

 

  • Professzor úr egész életét a betegek gyógyítására, a medikusok oktatásására, kutatásra áldozta. Szerény egyénisége, szakmai alázata, egész életútja példa lehet a most felnövő orvosgenerációk számára- méltatta Rigó János munkásságát Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Rigó János egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte, 1954-ben szerzett orvosi diplomát, summa cum laude minősítéssel. 1954-től 1960-ig az I. sz. Sebészeti Klinikán dolgozott. 1958-ban sebészetből, majd baleseti sebészetből és ortopédiából szakvizsgázott. 1960-ban az újonnan alakult Ortopédiai Klinikára került, mivel érdeklődése az ortopédia és a traumatológia felé irányult. Behatóan foglalkozott a törésgyógyulást befolyásoló funkcionális és biológiai tényezőkkel. 1973-ban védte meg kandidátusi disszertációját Szegmentális és biológiai tényezők a törésgyógyulásban címmel. Disszertációját később kibővítve Funkcionális töréskezelés címen könyv formában is megjelentette.

Számos bel- és külföldi ortopédiai és traumatológiai kongresszuson szerepelt előadásaival. 1975-ben docensi, 1993-ban professzori kinevezést nyert. Egyik szerzője az 1995-ben megjelent Ortopédia című tankönyvnek, társszerzője a Negyvenéves a magyar traumatológia című kiadványnak. 1998-ig az Ortopédiai Klinika balesetsebészeti részlegének vezetőjeként dolgozott, 1999-től professor emeritusként is részt vett a hallgatók gyakorlati oktatásában és vizsgáztatásában. (Százéves a debreceni orvosképzés II. – Az Általános Orvostudományi Kar professzorainak életrajza)

Sajtóközpont-CzA
Fotó-Kiss Annamarie (HBN)

Legutóbbi frissítés: 2023. 12. 11. 09:46