Gergely Judith (1927-2020)

2020. december 09. - 14:00
Életének 93. évében 2020. december 9-én elhunyt Dr. Gergely Judith, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Professor Emeritusa

Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán végezte. 1950-ben gyógyszerészi diplomát szerzett. Gyógyszerész doktorrá 1958-ban avatták „summa cum laude” minősítéssel. 1959-ben „teljes jogú gyógyszerész” cím viselésére jogosító záradékot kapott. 1965-ben védte meg kandidátusi értekezését. 1973-ban gyógyszertan-toxikológia tárgykörből szakgyógyszerészi képesítést nyert. 1982-ben az orvostudomány doktora lett 2003-ban nyerte el a „Laborállat tudomány és kísérlettervezés” EU-C szintű oklevelét.

Már egyetemi hallgatóként dolgozott a Szegedi Egyetem Általános Állattani és Biológiai Intézetében, ahol végzése után tanársegédi kinevezést kapott. 1954 óta a DOTE Gyógyszertani Intézetében tanársegédi, adjunktusi, majd docensi beosztásban dolgozott. 1990-ben nyert egyetemi tanári kinevezést. 1999 decemberében a DOTE rektora és tanácsa „Professor emeritus” címet adományozott számára.

Tudományos érdeklődése a steroid hormonok és a májfunkciók kapcsolatára, a máj vegetatív regulációját befolyásoló gyógyszerekre, béta-blokkolók terápiás hatására májlaesióban irányult. Vizsgálta kóros májfunkcióban kialakuló szénhidrát és lipid anyagcserezavarokat, szisztémás gyulladásos szindróma immunológiai és metabolikus szövődményeit, glükuronil transzferáze hiányában kialakuló cirrhózist. Eredményeit 160 közleményben publikálta. Közleményeiért többször kapott nívódíjat.

A Hajdú-Bihar megyei gyógyszerész továbbképzések előadója. Az Egészségügyi Miniszter kinevezte az Országos Szakképesítő Vizsgabizottság tagjává (1993).

Tagja a DE Munkahelyi Állatjóléti Bizottságnak, a DAB Geriatriai Bizottság társelnöke. E minőségében megrendezte és moderálta a DAB Geriatriai- és Psychológiai Bizottsága közös tudományos ülését 2016-ban. A Geriatriai Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta 2017-ben. A Tüdőgyógyászati, Allergológiai, Immunológiai Tudományos Alapítvány kuratóriumi tagja. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tagja, a kutatási szakosztály elnöke (1990-2000), alelnöke (2000-2005), a Magyar Gyógyszerészeti Társaság Szenátusa elnökségi tagja, 1991-ben alapító tagjává választotta a Worldwide Hungarian Medical Academy.

 

Elhunyt professzorát a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara saját halottjának tekinti.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.