Kari Hírek

Végzős Bál 2017

Végzős Bál 2017

2017. április 29-én került megrendezésre a Debreceni Egyetem Főépületének Díszaulájában az Általános Orvostudományi Kar ötödéves hallgatóinak hagyományos Végzős Bálja, melyen közel 230 fő vett részt. Prof. Dr. Mátyus László Dékán Úr és Prof. Dr. Paragh György köszöntője után 150 leendő szigorló éves hallgató vette át az elismerő oklevelét és gyűrűjét. A hivatalos ünnepséget és díszvacsorát követően a Csábeat Zenekar, illetve Szücsi szórakoztatta a vendégeket.
ÁOK Dékánválasztás

ÁOK Dékánválasztás

2017. március 21-én került sor az ÁOK Kari Tanács ülésére, ahol a Kari Tanács rangsorolta a beérkezett ÁOK dékáni pályázatot. Dr. Mátyus László nyújtott be pályázatot a következő 4 évre, melyet a Kari Tanács 54 igen, 0 nem és 11 tartózkodás szavazattal 1. helyre rangsorolt. A dékáni megbízásról rektor úr fog dönteni.
Dékáni pályázatot benyújtó bemutatkozó előadása

Dékáni pályázatot benyújtó bemutatkozó előadása

Pályázó:Prof. Dr. Mátyus László
Bemutatkozó előadás helye, ideje:
DE ÁOK IVDI előadóterem, 2017.03.13. 15:00 óra
ÁOK Orvosdoktor avató ünnepség

ÁOK Orvosdoktor avató ünnepség

2016. december 10. 11:00
Díszudvar
Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

Átadásra került a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért”
2016. évi díja
 
Díjat elnyerte: Michael N. Hall professzor
 
A Díjátadó 2016. november 29-én került megrendezésre a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában
A 2003-ban életre hívott „Debreceni Díj a Molekuláris Orvostudományért” című kitüntetés a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját hivatott elismerni. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzorai által évente megválasztott eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola Craig Venter, az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért – a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott Ralph Steinman és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O’Rahilly.
Az idei díjazott az amerikai-svájci Michael Hall a Baseli Egyetem Biocentrumának molekuláris biológus professzora. Hall professzor 1976-ban az Észak-Karolinai egyetemen zoológiát tanult, majd 1981-ben a Harvard Egyetemen szerzett Ph.D. fokozatot molekuláris biológiából. Az 1990-es évek kezdetén Michael Hall az erős immunszupresszív szerként ismert rapamycin hatását vizsgálva felfedezett egy olyan enzimfehérjét, mely az élesztő sejtek növekedését, méretét és osztódását szabályozza. Később ugyanezt a felfedezést emlős és emberi sejteken is megerősítette.
Michael Hall kutatásainak középpontjában azóta is e TOR (Target of Rapamycine) fehérje biológiai funkcióinak vizsgálata áll. Nevéhez fűződik annak felfedezése is, hogy e fehérje és a részvételével működő sejten belüli jelátviteli útvonalak alapvető szabályozási mechanizmusokat közvetítenek a sejtosztódásban, az anyagcsere, a sejtméret kontrolljában. Munkájának kiemelkedő jelentőségét aláhúzza felfedezéseinek szoros kapcsolata a daganatos, az anyagcsere és az immunológiai betegségek kialakulásával és új típusú terápiájával.
Michael Hall professzor - kutatómunkája elismeréseként - számos rangos szakmai díjat kapott, s tagjává választotta Svájc és az Egyesült Államok tudományos akadémiája is.

Hírek

Izgalmak a véghajrában
2017 május 26. 06:45 (péntek)
Egyetemi kutatások elhízás ellen
2017 május 23. 07:30 (kedd)
Siker futsalban, vívásban, tornában
2017 május 22. 11:22 (hétfő)
Korszerű terápiával az IBD ellen
2017 május 19. 10:19 (péntek)
Tények és tévhitek a babanyelvről
2017 május 18. 11:47 (csütörtök)