Kari Hírek

Medicines Development Course at the University of Semmelweis

MEDICINES DEVELOPMENT COURSE
 
The aim of the medicines development course is to train experts who understand the complex process of medicines development from molecule to the marketplace and health care. The graduates can apply this scientific and practical knowledge working in industrial medicines development, in regulatory agencies and in clinical medicines investigating centers. The course supports to get increased flexibility for adapting to the rapidly changing and highly competitive industrial and business environment both for the employers and for the students. The diploma given by the Semmelweis University widens the career opportunities of the graduates. For more information see: http://semmelweis.hu/cemdc/about-courses/
https://www.facebook.com/CooperativeEuropeanMedicinesDevelopmentCourse
 

Nemzetközi klinikai gyógyszerfejlesztési képzés a Semmelweis Egyetemen

Gyógyszerfejlesztési Szakirányú Továbbképzés

A tanfolyam célja olyan szakemberek képzése, akik képesek áttekinteni a gyógyszerfejlesztés komplex folyamatát a molekulától a gyógyszerpiacig és az egészségügyi felhasználásig. A tanfolyam hallgatói a megszerzett tudást eredményesen tudják alkalmazni ipari gyógyszerfejlesztésben, továbbá gyógyszer-szabályozási területen, illetve klinikai gyógyszervizsgáló központokban. A képzés fejleszti a szakmai rugalmasságot, amely egyaránt szükséges a munkaadó és a hallgató számára a gyorsan változó gyógyszeripari és üzleti verseny környezethez történő alkalmazkodásban. A Semmelweis Egyetem által kiadott diploma szélesíti a végzett hallgatók szakmai előmeneteli lehetőségeit. További információk: http://semmelweis.hu/cemdc/about-courses/
https://www.facebook.com/CooperativeEuropeanMedicinesDevelopmentCourse
Gyászjelentés Prof. Dr. Damjanovich Sándor

Gyászjelentés Prof. Dr. Damjanovich Sándor

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Damjanovich Sándor

az MTA Biológiai Tudományok Osztályának volt alelnöke,
a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Professor Emeritusa,
a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet volt vezetője,
az egykori Debreceni Orvostudományi Egyetem volt tudományos-rektorhelyettese,
számos magas rangú kitüntetés birtokosa

életének 82. évében, 2017.06.05-én örökre eltávozott közülünk.

Búcsúztatására 2017. június 21-én, szerdán 11:00 órakor, polgári szertartás szerint kerül sor a Debreceni Köztemető 2-es számú ravatalozójában.
Prof. Dr. Damjanovich Sándort a Magyar Tudományos Akadémia, a Debreceni Egyetem, valamint az Általános Orvostudományi Kar saját halottjának tekinti.

Emlékét kegyelettel és szeretettel megőrizzük.
Gyászjelentés Prof. Dr. Hegedűs Katalin

Gyászjelentés Prof. Dr. Hegedűs Katalin

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Hegedűs Katalin
a Debreceni Egyetem Neurológiai Tanszékének egyetemi tanára

 életének 72. évében, 2017.06.1-jén elhunyt.

Búcsúztatására 2017. június 13-án 15:00 órakor kerül sor a Megtestesülés Plébánián (Debrecen, Borbíró tér 9.)
Hamvait a Soproni Evangélikus Temetőben helyezik örök nyugalomra szűk családi körben.

Prof. Dr. Hegedűs Katalint a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar saját halottjának tekinti.
Végzős Bál 2017

Végzős Bál 2017

2017. április 29-én került megrendezésre a Debreceni Egyetem Főépületének Díszaulájában az Általános Orvostudományi Kar ötödéves hallgatóinak hagyományos Végzős Bálja, melyen közel 230 fő vett részt. Prof. Dr. Mátyus László Dékán Úr és Prof. Dr. Paragh György köszöntője után 150 leendő szigorló éves hallgató vette át az elismerő oklevelét és gyűrűjét. A hivatalos ünnepséget és díszvacsorát követően a Csábeat Zenekar, illetve Szücsi szórakoztatta a vendégeket.
ÁOK Dékánválasztás

ÁOK Dékánválasztás

2017. március 21-én került sor az ÁOK Kari Tanács ülésére, ahol a Kari Tanács rangsorolta a beérkezett ÁOK dékáni pályázatot. Dr. Mátyus László nyújtott be pályázatot a következő 4 évre, melyet a Kari Tanács 54 igen, 0 nem és 11 tartózkodás szavazattal 1. helyre rangsorolt. A dékáni megbízásról rektor úr fog dönteni.
Dékáni pályázatot benyújtó bemutatkozó előadása

Dékáni pályázatot benyújtó bemutatkozó előadása

Pályázó:Prof. Dr. Mátyus László
Bemutatkozó előadás helye, ideje:
DE ÁOK IVDI előadóterem, 2017.03.13. 15:00 óra
ÁOK Orvosdoktor avató ünnepség

ÁOK Orvosdoktor avató ünnepség

2016. december 10. 11:00
Díszudvar
Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

Átadásra került a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért”
2016. évi díja
 
Díjat elnyerte: Michael N. Hall professzor
 
A Díjátadó 2016. november 29-én került megrendezésre a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában
A 2003-ban életre hívott „Debreceni Díj a Molekuláris Orvostudományért” című kitüntetés a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját hivatott elismerni. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzorai által évente megválasztott eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola Craig Venter, az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért – a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott Ralph Steinman és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O’Rahilly.
Az idei díjazott az amerikai-svájci Michael Hall a Baseli Egyetem Biocentrumának molekuláris biológus professzora. Hall professzor 1976-ban az Észak-Karolinai egyetemen zoológiát tanult, majd 1981-ben a Harvard Egyetemen szerzett Ph.D. fokozatot molekuláris biológiából. Az 1990-es évek kezdetén Michael Hall az erős immunszupresszív szerként ismert rapamycin hatását vizsgálva felfedezett egy olyan enzimfehérjét, mely az élesztő sejtek növekedését, méretét és osztódását szabályozza. Később ugyanezt a felfedezést emlős és emberi sejteken is megerősítette.
Michael Hall kutatásainak középpontjában azóta is e TOR (Target of Rapamycine) fehérje biológiai funkcióinak vizsgálata áll. Nevéhez fűződik annak felfedezése is, hogy e fehérje és a részvételével működő sejten belüli jelátviteli útvonalak alapvető szabályozási mechanizmusokat közvetítenek a sejtosztódásban, az anyagcsere, a sejtméret kontrolljában. Munkájának kiemelkedő jelentőségét aláhúzza felfedezéseinek szoros kapcsolata a daganatos, az anyagcsere és az immunológiai betegségek kialakulásával és új típusú terápiájával.
Michael Hall professzor - kutatómunkája elismeréseként - számos rangos szakmai díjat kapott, s tagjává választotta Svájc és az Egyesült Államok tudományos akadémiája is.

Hírek

DEAC: strandfoci és edzőmeccs
2017 július 28. 09:33 (péntek)
Ezrek az Egyetem Téren
2017 július 24. 11:42 (hétfő)
Egyetemi kosár Eb: 10. lett a DE
2017 július 24. 09:05 (hétfő)
Egyetemünk professzorai a vizes vb-n
2017 július 20. 11:02 (csütörtök)
Új betegutak, magasabb szintű ellátás
2017 július 19. 07:25 (szerda)