Életmentés a harctéren

2019. augusztus 09. - 10:04
Hogyan lássa el sérült bajtársát egy katona a harctéren, gázálarcban, vagy éjjellátó használatával? Erre készítették fel a Magyar Honvédség katonáit a Debreceni Egyetem szakemberei az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban tartott harctéri sérültellátó tréningen.

A Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred tíz kiválasztott katonája vett részt a július végén tartott komplex tréningen, amely a DE Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék szakmai felügyeletével valósult meg. A felderítők különleges szimulációs eszközök segítségével, kifejezetten harctérre adaptálva nyertek betekintést a sürgősségi ellátás elméleti és gyakorlati alapjaiba.

A tíznapos tanfolyam megnyitóján Németh Norbert oktatási dékánhelyettes, az egyetem Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjának vezetője, Szabó Zoltán tanszékvezető és Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka üdvözölte a résztvevőket.

- Ez volt az első ilyen jellegű, kifejezetten katonáknak tartott harctéri sérültellátó tréning, de szeretnénk, ha folytatódna az együttműködés a honvédséggel – mondta a hirek.unideb.hu-nak Németh Norbert.

Az oktatási dékánhelyettes úgy fogalmazott: az orvoskar a sürgősségi tanszékkel közösen missziójának tekinti, hogy az orvosképzésen túl a gyakorlati központ teret adjon különböző elsősegélynyújtást, sérültellátást oktató képzési formáknak.
A harctéri életmentésre felkészítő tanfolyamon a csapatfelderítő katonák speciális elméleti és gyakorlati készségekre tettek szert.

- A katonák elsajátították a nemzetközi harctéri sérültellátási irányelvekben foglalt korszerű alap- és emelt szintű beavatkozási technikákat. Ezeket a gyakorlatban alkalmazva, még meglehetősen nehéz körülmények között is profi sérültellátókká válhatnak. Szükség esetén biztos kézzel menthetik meg társaikat, vagy akár segíthetnek a bajba jutott embertársaikon is a hétköznapokban. Ezzel tovább mélyíthetik a hazánk honvédeibe vetett bizalmat – tájékoztatott Gulyás Gábor, az ÁOK Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ munkatársa.

A tréning létrehozója és vezetője szerint a résztvevő katonák és feletteseik is egybehangzóan hasznosnak minősítették az egyedülálló képzést.

Az alapozó felkészítést követően a felderítők sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, valamint egy teljes harctéri szimuláció keretében kellett alkalmazniuk a tanultakat. A több napos terepgyakorlaton fokozott stresszhelyzetben, nehezített, harctéri körülmények között, gázálarcban vagy éjjellátó készülék használatával, rossz látási viszonyok között bizonyították rátermettségüket.

Sajtóiroda-MM
Fotók: Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.