Az orvoskar dékánja az MBFT élén

2019. május 30. - 16:10
Újabb négy évre kapott bizalmat a Magyar Biofizikai Társaság élén Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja. A társaság idei – az ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetével közös – kongresszusának az egyetem ad otthont augusztusban.

 - A biofizika az orvosképzés alaptantárgya, a Debreceni Egyetem orvoskarán pedig hazánk legkiválóbb szakemberei ismertetik meg a hallgatókkal azokat a természettudományos alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy megértsék a diagnosztikai és terápiás eljárások működését, továbbá alkalmassá tegye őket az élethosszig tartó önképzésre – tájékoztatott a biofizika jelentőségéről Mátyus László, a szervezet újraválasztott elnöke.

A professzor a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta: a Debreceni Egyetem és jogelőd intézményei több szállal kötődnek a Magyar Biofizikai Társasághoz (MBFT). Európa legrégebben, 1961-ben alakult orvostársaságához az első között csatlakoztak a debreceni szakemberek, akik mindig is kiemelkedő szerepet kaptak a szervezet munkájában. Mátyus László példaként említette Damjanovich Sándort, aki az egyetem biofizikai intézetének egykori vezetőjeként új oktatási és kutatási profilt alakított ki. A 2017-ben elhunyt professzor ma is a társaság tiszteletbeli elnöke.

A debreceni orvoskar vezetője több mint 20 éve tagja a 300 aktív tagot számláló MBFT elnökségének. Korábban alelnökként tevékenykedett, 2015 óta pedig a társaság elnöke. Mátyus László idén májusban újabb 4 évre kapott megbízást – számolt be weboldalán az új vezetőségi választásról az MBFT.

- Legfontosabb feladatomnak tartom, hogy minél több fiatal kötelezze el magát a biofizika iránt. Az előttem álló négy évben ezért nagy hangsúlyt kap, hogy színvonalas tudományos rendezvényekkel népszerűsítsük a biofizikát, együttműködve a Debreceni Egyetem szakembereivel, hallgatóival – fogalmazta meg elnöki céljait Mátyus László.

Ezen tervek első lépéseként augusztus 26. és 29. között a Debreceni Egyetem ad otthont a Magyar Biofizikai Társaság 27. kongresszusának. A magyar biofizikusok és biofizikai műhelyek, a modern biofizikai kutatások, aktuális témák seregszemléje a DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet, valamint az MBFT közös szervezésében valósul meg.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ