Tudós az iskolában

2019. február 28. - 15:25
A sejtfelszín biofizikus szemmel – sejtbiológiai kutatásokról tartott előadást Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja csütörtökön az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában, a Tudósiskola tehetséggondozó programsorozat keretében.

A sejtmembránkutatás a 80-as években indult a Debreceni Egyetem Biofizikai Intézetében – ismertette a dékán. Az itt zajló egyes vizsgálatokba kaphattak betekintést a gimnazisták Mátyus László előadásából. 

- A tudománnyal való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. Amikor a diákok az iskolában tanulják a fizikát vagy a biológiát, nagyon jó, ha össze tudják kötni a kutatásokkal. Azt gondolom, hogy ez sokkal nagyobb motiváció, mint egy-egy "száraz" tananyag. A tanulók láthatják, hogy ennek milyen gyakorlati alkalmazásai vannak, hogyan lehet apró tényekből megismerni a természetet – hangsúlyozta a dékán.

Mátyus László előadásában felhívta a résztvevő diákok figyelmét arra, hogy április 23-a és 26-a között a Debreceni Egyetemen rendezik meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekcióját, amelyre várják a középiskolásokat is pályázóként vagy csak érdeklődőként. A dékán szerint egy ilyen rangos tudományos rendezvényen a diákok sokat megtudhatnak az orvostudományról, segítheti őket a pályaválasztásban is.

A dékán előadását a 2016-ban indult Tudós és iskola - Tudósiskola tehetséggondozó és pályaorientációs programsorozat részeként szervezték meg a Kossuth Gyakorlóban.

- A tudós iskolai tanórán mondja el azokat a szakmai információkat, amelyek növelhetik a diákok látóterét, nyitottságát. Az előadótól függ, melyik évfolyamról, melyik tagozatról vannak itt a diákok. Ma olyanokat hívtunk, akik érdeklődnek az orvosi pálya iránt, ilyen irányban szeretnének továbbtanulni – mondta el Futóné Monori Edit igazgató.


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.