Új korszak a biomechanikában

2018. november 20. - 13:40
Világszínvonalú technikai fejlesztések valósultak meg a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumában. A high-tech eszközöket, köztük a fém csontpótlások készítésére alkalmas 3D nyomtatót az idén 25 éves labor ünnepi szimpóziumán avatták fel.

- Nemzetközi híre van az egyetem biomechanikai kutatóműhelyének, és olyan eredményeket tud felmutatni, amire a jövőben is alapozhatunk. Ezért az épülő Egyetemi Ipari Park Innovációs Központjában több száz négyzetméteres helyet kap majd a labor – jelentette be Bács Zoltán kancellár november 16-án a Kenézy Villában.

Csernátony Zoltán klinikaigazgató kezdeményezésére a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája és az egykori Ybl Miklós Műszaki Főiskola 1993-ban indította el a biomechanikai kutatásokat.

- A labor a debreceni orvoskar zászlóshajója, büszkesége és egyértelműen unikális Magyarországon.  Meghatározó szerepe van a graduális és posztgraduális képzésben, illetve a negyedévszázad fejlesztései olyan modern technológiák befogadását tették lehetővé, amelyek az oktatás mellett a betegellátást is szolgálják – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kutatóbázis 25 éves fennállását ünneplő találkozón.

A világ élvonalába tartoznak azok az eszközök, amelyekkel – több sikeres pályázatnak köszönhetően – az elmúlt időszakban gyarapodott a labor eszközparkja: egy korszerű mozgásanalizáló rendszerrel, több új 3D nyomtatóval és egy olyan 3D szkennerrel, amely egy álló embert néhány másodperc alatt képes tetőtől-talpig beszkennelni, és valós képet adni róla. A legnagyobb fejlesztés azonban az ország első orvosi célú, fémből dolgozó 3D nyomtatója, amit a napokban üzemeltek be.

- Az eszköz révén a Debreceni Egyetem immár high-tech Biomechanikai Laboratóriuma egyike annak a mindössze öt szolgáltatónak Európában, amely egyedi tervezésű, 3D nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat tud készíteni – mondta a hirek.unideb.hu-nak a labort alapító Csernátony Zoltán.

Az Ortopédiai Klinika igazgatója szerint ez egy olyan új iránya a mozgásszervi sebészetnek, ami világviszonylatban is újdonságnak számít.

- Az életminőséget olyan nagymértékben tudják majd javítani ezek a csonttal összeépülő protézisek, ami a 20-30 évvel ezelőtti lehetőségekhez képest forradalmi. Az implantátumokat többek közt fejlődési rendellenességek, balesetek utáni állapotok helyreállítására és nagymértékű csonthiány pótlására lehet majd használni – sorolta a professzor.

Hozzátette: a debreceni biomechanikának kulcsszerepe van az innovatív szakterület megalapozásában. A labor, szolgáltató laboratóriumi rangja révén a külső sebészi és ipari célú megrendeléseknek, illetve anyagvizsgálati méréseknek köszönhetően önfenntartóvá válhat.

A 25 éves jubileum alkalmából rendezett országos jelentőségű, nemzetközi résztvevőkkel zajló ünnepi találkozón a klinikaigazgató felidézte a labor történetét, majd hazai és külföldi vendégelőadók tartottak előadást. A laborlátogatással színesített szimpóziumon 90. születésnapja alkalmából felköszöntötték Rigó Jánost, az Ortopédiai Klinika emeritus professzorát.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.