Egy nap a szívünk védelmében

2018. szeptember 26. - 14:35
Ingyenes szűrések, kardiológia tanácsadás, újraélesztési verseny és koncertek is lesznek a Szívünk Napja kampány debreceni eseményén szombaton a Fórumban, ahol a Debreceni Egyetem orvosaival és egészségügyi szakdolgozóival is találkozhatnak az érdeklődők.

Szív- és érrendszeri betegségekben hazánkban 70 ezren halnak meg évente, ami az éves halálozás fele. 

- A közhiedelemmel ellentétben a nők esetében gyakoribb a kardiovaszkuláris okok miatti halálozás, mint férfiaknál, ezért a szívünk napján külön foglalkozunk a nőket érintő szívbetegségekkel – mondta Csanádi Zoltán az országos kampány debreceni eseményeiről szóló sajtótájékoztatón szerdán.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója szerint orvosok is nagyon sokat tudnak tenni a betegekért, sokkal többet, mint amiről 20-30 éve álmodtak, de ez jóval kevesebb annál, mint amit saját maga tehet valaki egészsége megőrzése érdekében.

A professzor hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának okai megelőzhetőek, ezért mind a prevenciós lehetőségekről, mind a rizikófaktorokról is szó lesz a Szívünk Napja programjain szeptember 29-én, a Fórum Bevásárlóközpontban.

A 13 órakor kezdődő rendezvényen a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika orvosai és szakdolgozói ingyenes szűrővizsgálatokkal, valamint interaktív előadásokkal várják a látogatókat. Egyebek mellett szó lesz a szabályos és rendellenes pulzusról, mindarról, amit a szív nem szeret – vagyis a magas vérnyomásról, a cukorbetegségről és a dohányzásról, – valamint a gyermekkori szívproblémákról.

Csanádi Zoltán kiemelte, hogy az egészségnevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, ezért óvódástól nyugdíjas korosztályig mindenki számára készülnek szórakoztató és hasznos programokkal.

  - Hajdú-Bihar megyében évente 650- 700 újraélesztést hajtunk végre, de sikeres újraélesztés csak akkor van, ha azt a mentők kiérkezéséig a laikusok elkezdik - jelentette ki Pápai György.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvos igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: az OMSZ és a Kardiológiai Klinika egységes szemléletének köszönhetően, valamint a közösen kialakított protokoll eredményeként az elmúlt 10 évben 35 százalékkal csökkent az infarktus miatti halálozást a régióban. 

A mentőszolgálat szakembereitől szombaton bárki megtanulhatja az újraélesztés folyamatát és debreceni középiskolások részvételével újraélesztési verseny is lesz .

Kiss Sándor, a debreceni önkormányzat Egészségügyi és Szociális bizottságának elnöke elmondta: a lakosság egészsége prioritás a város számára, így a kezdetek óta, már 18 éve támogatják az osrszágos Szívünk Napja kampány helyi rendezvényét.

Az idei debreceni programon a figyelemfelhívó előadások mellett nagy hangsúlyt kap a mozgás szerepe, emellett a résztvevők megismerhetik, hogyan lehet szívbarát módon főzni és számos koncert is várja az érdeklődőket szombaton 13 és 20 óra közt a Fórum Bevásárlóközpontban.

Sajtóiroda-MM

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.