A mikrosebészet nagyjai találkoztak

2018. augusztus 27. - 14:03
A Debreceni Egyetemen zajló, nemzetközi szinten is egyedülálló színvonalú mikrosebészeti oktatásról is szó volt az ISEM Nemzetközi Kísérletes Mikrosebészeti Társaság 14. kongresszusán, amelyet augusztus 23-25. között tartottak a Kölcsey Központban.

Az International Society for Experimental Microsurgery (ISEM) több mint száz hazai és külföldi szakember, köztük a Debreceni Egyetem szaktekintélyeinek részvételével rendezte meg idei kongresszusát. A neves szakmai tanácskozásra 19 országból, többek közt Brazíliából, Kanadából, Kínából, Japánból, Indiából és több európai országból is érkeztek vendégek. A kétévente szervezett rangos vándortalálkozó korábbi állomásai egyebek mellett Montreal, Sanghaj, Sao Paolo és Kyoto voltak.

-  A Debreceni Egyetemen alkalmazott mikrosebészeti oktatási metodika és tudományos tevékenység nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a világtalálkozónak 2004 után, már másodjára adott otthont Debrecen – mondta a hirek.unideb.hu-nak Németh Norbert, az idei kongresszus elnöke, az ISEM korábbi elnöke.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Tanszékének vezetője felidézte: a debreceni orvoskaron a mikrosebészeti oktatást az 1960-as években alapította meg Furka István professzor.

- Az 1990-es években alakult ki az az oktatási struktúra, melynek részeként az orvostanhallgatók már az alapképzés során betekintést kapnak a mikrosebészetbe és gyakorolhatják az alaptechnikákat. A posztgraduális képzések és az orvostovábbképző tanfolyamok révén pedig az egyetem jelentős szerepelt vállal azoknak a fiatal sebészeknek a továbbképzésében, akik szeretnék elmélyíteni mikrosebészeti ismereteiket – fogalmazott Németh Norbert.

A mikroszkóp alatt végzett sebészeti beavatkozásoknak elsősorban a plasztikai és rekonstrukciós műtétek során, a kézsebészet, az idegsebészet, valamint a szemészet területén van hatalmas jelentősége. Ugyanakkor a mikrosebészetnek kulcsfontosságú szerepe van például a zoobiológiai és transzplantációs kutatásokban is.

A főleg klinikusok – sebészek, plasztikai sebészek, traumatológusok, idegsebészek – kutatók, biológusok, biotechnológusok és állatorvosok részvételével zajló kongresszuson 80 előadás hangzott el a speciális szakterület aktualitásairól.

A hazai és nemzetközi előadók beszámoltak az új műtéti technikákról, a legmodernebb mikrosebészeti eszközökről, robotikáról, technológiai fejlesztésekről, továbbá a transzplantációs kutatások új kérdéseiről. Az ISEM 14. konferenciájának témái közt kiemelt helyet kapott a debreceni oktatási modell tapasztalatainak és a módszer alkalmazásával végzett kutatások új eredményeit bemutatása is.

A kongresszuson elismeréseket is átadtak: Furka Istvánt, a Debreceni Egyetem emeritus professzorát, valamint a temesvári Mihai Ionac professzort Sun Lee Award-dal tüntették ki. Az ISEM elismerő oklevelét Mikó Irén professzor kapta, aki 13 éven át vezette a Sebészeti Műtéttani Tanszéket, illetve a jogelőd intézetet. Németh Norbert a Scandinavian Microsurgery Academy tiszteletbeli tagja címet vehette át. A társaság fiatal kutatói Robert Zhong Award elnyerésére pályázhattak, a nemzetközi zsűri döntése alapján a pályázók közül Szabó Balázs, a Debreceni Egyetem PhD hallgatója kapta az idei díjat.

Sajtóiroda-MM
Fotók: Sajtóiroda és Nagy Sándor

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.