A DE orvosai a szakmai testületben

2020. szeptember 23. - 15:51
A Debreceni Egyetem több szakembere is fontos tisztséget kapott az Egészségügyi Szakmai Kollégiumban, amely az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületeként működik. Az elnök és a tagozatvezetők kedden vették át megbízólevelüket.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntő beszédében úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány hatására hangsúlyosabban előtérbe kerültek azok a törekvések, amelyek az egészségügy átalakítását célozzák. Úgy tűnik, ehhez a feltételek is együtt állnak – tette hozzá, kiemelve, hogy teljes átalakításra törekednek preventív személetmód alapján. Kitért a népegészségügyi megbetegedések leküzdésére tett intézkedésekre, a kapcsolódó egészségprogramok bázisai az országos intézetek lettek.

Kásler Miklós szerint mindezeket a változásokat a kormány leghatározottabb támogatásával hajtják végre, törvényes és egyértelmű viszonyokat teremtve a magán- és az állami ellátórendszer között.

- Eljött az a lehetőség is, hogy komolyan foglalkozzunk a fizetésekkel és a paraszolvencia összefüggéseivel – hangsúlyozta a miniszter.

A szakmai kollégium tagozatvezetőit teljes bizalmáról biztosított a miniszter. A grémium elnöke Kollár Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója lett.

(A fotón Kovács Tamás)

A kollégium szakterületein 5 fős tagozatok működnek, melyek közül többet is a Debreceni Egyetem szakembere vezet.

Az aneszteziológia és intenzív terápiás tagozat elnöke Fülesdi Béla, a DE ÁOK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője, a bőr- és nemibetegségek tagozatban Szegedi Andrea, a DE ÁOK, Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetője, a gyermek alapellátás tagozatban Kovács Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai osztályának vezetője, a klinikai genetika tagozatban pedig Török Olga, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense lett az elnök.

(A fotón Szegedi Andrea)
 

A tagozatok munkáját a Debreceni Egyetem több szakembere is tagként segíti.

A tagozat többek között szervezi és koordinálja a szakmai irányelvek készítését, figyelemmel kíséri a módszertani útmutatók, protokollok bevezetését, alkalmazását és érvényesülését. Emellett kapcsolatot tart az egészségügy területén működő szakmai társaságokkal, egyesületekkel, véleményt nyilvánít az egészségügyi finanszírozás rendszeréről, a kapacitás elosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, a szakmai irányelvek bevezetéséről, az egészségügyi képzések, szakképzések, szakirányú szakképzések és továbbképzések követelményeinek rendszerével kapcsolatos kérdésekről.

A szakmai kollégium tagjait a miniszter nevezi ki. 

Sajtóiroda/MTI
Fotó: EMMI


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.