Betegeknek online az immunhiányról

2020. augusztus 31. - 11:59
A primer immunhiány kezelési lehetőségeiről, illetve a járványhelyzet miatt megváltozott ellátási rendszerről is szó volt egy szombati előadás-sorozaton, a Gyermekgyógyászati Klinikán. A programot a fertőzésveszély miatt online követhették az érdeklődők.

A primer immunhiány az immunrendszer működése szempontjából fontos gének hiányára vagy hibás működésére vezethető vissza. Veleszületett, többnyire öröklődő állapot, több mint 200 fajtája ismert. Tünetei lehetnek például a krónikus, visszatérő fülgyulladás vagy bakteriális arcüreggyulladás, egy éven belül négy vagy több bakteriális fertőzés, visszatérő, mélyen elhelyezkedő tályogok. Az első tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek.

A DE KK Gyermekgyógyászati Klinika évtizedek óta centruma az immunhiányos betegek diagnosztikájának és kezelésének. Az intézményben jelenleg 15 gyermek kap rendszeres kezelést, és évente 100-150 beteget vizsgálnak ki immunhiányos állapot gyanúja miatt.

- A klinikán ma már számos ritka immunhiányos állapot genetikai vizsgálatára is lehetőség van a Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Genetikai tanszékével együttműködve. Tervezzük a gyermekkori ritka betegségek divíziójának létrehozását, melynek egyik kiemelt területe a ritka immunológiai betegségek molekuláris genetikai vizsgálata. Mindez lehetőséget adhat új, innovatív terápiás lehetőségek bevezetésére – ismertette Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója egy szombati online előadás-sorozaton.

A MIBE-n más 2020? – Primer Immunhiány a Covid-19 járvány árnyékában című rendezvényen a Debreceni Egyetem szakemberei az interneten keresztül tájékoztatták az érdeklődőket az immunhiányos állapotról, a kezelési lehetőségekről, és arról, a koronavírus-járvány milyen változásokat hozott az ellátásban.

- A biztonságos betegellátást szem előtt tartva a járványhelyzetben át kellett gondolni a betegutakat. Elsők között vezettük be a pretriázst, az előszűrést, mely lehetővé tette a légúti fertőzéses tünetekkel érkező betegek elkülönített ellátását és a magas rizikójú, immunhiányos betegek elkülönített elhelyezését. Optimalizáltuk az előjegyzési rendszert, így megszűnt a zsúfoltság a várókban- mondta bevezető előadásában Szabó Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója, habilitált egyetemi docense.

A szombati rendezvényen a gyermekek kezelési lehetőségei mellett, a primer immunhiányos felnőttek ellátásáról is hallhattak az érdeklődők. A programon a Debreceni Egyetem szakemberei közül Káposzta Rita, a Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi docense, az immunhiányos betegek ellátását koordináló szakrendelés vezetője, Reiger Zsolt, a Gyermekgyógyászati Intézet szakorvosa és Griger Zoltán, a Belgyógyászati Intézet adjunktusa tartott előadást. Az orvosok a rendezvény végén az online hallgatóság kérdéseire is válaszoltak.


Az augusztus 29-ei előadás-sorozatot a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület szervezte, és közösségi oldalukon élőben közvetítették,  több százan kísérték figyelemmel az egész országból. A videó most is megtekinthető. A 2010-ben Debrecenben alakult országos szervezet célja a betegek érdekképviselete mellett az ismeretterjesztés, hogy az érintettek minden információt megkapjanak betegségükről és a kezelési lehetőségekről.

Sajtóiroda - CzA


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.