Sürgősségi szakemberek fóruma

2020. augusztus 27. - 15:52
A koronavírus-fertőzéssel, illetve az éghajlatváltozás miatt kialakuló új betegségekkel kapcsolatos ellátási feladatokat is megvitatják a sürgősségi szakemberek a szeptember 4-én kezdődő kétnapos tanácskozáson. A Sürgősségi Orvostani Fórum egyik szervezője a Debreceni Egyetem.

A tanácskozást hatodik alkalommal rendezik meg Debrecenben. Az idei Sürgősségi Orvostani Fórumot eredetileg áprilisban tartották volna, de a járványhelyzet miatt szeptemberre halasztották. Aktualitása nyomán a kongresszuson az új típusú koronavírus okozta megbetegedés sürgősségi diagnosztikájával és kezelésével szerzett eddigi tapasztalatokkal külön kerekasztal megbeszélésen foglalkoznak a szakemberek.

¬- A fórum egyik legfontosabb célja, hogy megvitassuk a betegséggel kapcsolatos eddigi tudásunkat, tapasztalatainkat, és megbeszéljük a sürgősségi betegellátó rendszer előtt álló, ezzel kapcsolatos tennivalókat.  A COVID-19-ről tartott kerekasztal-beszélgetésre Angliából is érkezik egy szakember, aki elmondja, hogy náluk milyen intézkedések voltak, a hallottakat pedig mi is hasznosíthatjuk a napi munkában – hangsúlyozta Szabó Zoltán, a DE KK Sürgősségi Klinika igazgatója.

A kongresszus másik fontos célkitűzése, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatosan is várhatók olyan jövőbeli változások, amelyek a sürgősségi betegellátó rendszert is érintik.

- Az éghajlatváltozás következtében olyan új betegségtípusok, kórokozók, élőlények, rovarok jelenhetnek meg Európában is, amelyek eddig nem voltak jellemzőek. Ezek pedig új kihívások elé állíthatják az ellátórendszert. Ezzel kapcsolatban gondolatébresztőként már a rendezvény megnyitóján elhangzik egy előadás, majd részletesen is megvitatjuk a témát a sürgősségi szakemberekkel – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Szabó Zoltán.

A koronavírus-fertőzéssel, illetve az éghajlatváltozás miatt kialakuló új betegségekkel kapcsolatos ellátási feladatok mellett traumatológiai, kardiológiai, gasztroenterológiai, szülészet-nőgyógyászati, aneszteziológia- és intenzív terápiás, illetve gyermekgyógyászati sürgősségi diagnosztikát, terápiát érintő kiemelt területek újdonságait is áttekintik a kétnapos tanácskozás résztvevői.

A szeptember 4-én és 5-én, a Kölcsey Központban megrendezett eseményen a Debreceni Egyetem több szakembere is előadást tart. A sürgősségi fórumra az egész országból érkeznek aneszteziológusok, belgyógyászok, gyermekgyógyászok, családorvosok, kardiológusok, oxiológia- és sürgősségi orvostan szakorvosok, ápolók, mentőtisztek és szakápolók. 

A VI. Sürgősségi Orvostani Fórumot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, a Magyar Oxyológiai Társaság és az Országos Mentőszolgálat szervezi.

Sajtóiroda -CzA


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.