Megszépült a szoborpark

2020. május 13. - 12:36
Újra régi pompájában látható a Debreceni Egyetem klinikatelepén lévő szoborpark. A műalkotásokat a közelmúltban újítottak fel az Általános Orvostudományi Kar és a Klinikai Központ összefogásának köszönhetően.

A Klinikai Központ területén lévő szoborpark 2004-ben jött létre, a korábbi Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum akkori elnöke, Fésüs László professzor javaslatára, akinek jelentős szerepe volt a hagyományok ápolásban. A parkban jelenleg 13 alkotás őrzi az intézmény egy-egy nagytekintélyű, nemzetközileg is elismert professzorának emlékét.

– Az utódok – egyetemi hallgatók, dolgozók, vagy akár az ide ellátogató betegek – számára is fontos az emlékezet, hogy elődeink példáját minél többen megismerjék, tiszteljék, és soha ne feledkezzünk meg arról, amit az egykori tudósok a betegellátás és a tudomány terén elértek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Mátyus László. A DE Általános Orvostudományi Karának dékánja hangsúlyozta: a hagyományok tisztelete és ápolása most a szoborpark karbantartásával mutatkozott meg, de természetesen cél a gyűjtemény további gyarapítása is.


A szoborparkot a hajdúszoboszlói székhelyű, többek között bronz és nemesfém szobrok, műtárgyak tisztítására, felújítására szakosodott ZZ Top Wash KFT munkatársai újították fel környezetbarát technológiával, amely során az alkotásokat nem kellett eredeti helyükről elszállítani.

A csaknem egy hónapig tartó, április végére befejeződő munkálatok során a cég munkatársai eltávolították a szobrokról a környezeti szennyeződéseket, a lerakódott patinát, és egy új eljárással impregnáló réteget is kaptak az alkotások.

A költségeket az Általános Orvostudományi Kar és a Klinikai Központ közösen finanszírozta 70-30 % arányban.

A megszépült szoborpark hamarosan új alkotással bővül. Szabó Gábor orvos-biológus egyetemi tanár, az egykori Debreceni Orvostudományi Egyetem rektorának szobrát, Juha Richárd művét várhatóan szeptemberben állítják fel a Klinikatelepen.

Sajtóiroda - BZs


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.