Világelsőkkel partnerségben

2019. október 02. - 09:28
A Debreceni Egyetem és a GE Healthcare budapesti központja kapott lehetőséget Magyarországon, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology Catalyst módszertanának európai meghonosításában. Az MIT egy képzési pontot is létrehoz Debrecenben.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) 7 évvel ezelőtt alkotta meg egyedülálló képzési programját, mely egészségügyi kutatási projektek létrehozására és támogatására irányul. A Catalyst program célja, hogy paradigmaváltást hozzon a kutatás megközelítésében, a jövő kutatóinak képzésében annak érdekében, hogy kutatás végső eredménye nagyobb valószínűséggel hasznosuljon az akadémián kívül, és valós hatást fejtsen ki világunkra.

- Ez a program arra összpontosít, hogy a jellemzően fiatal kutatók, akik munkájukkal hatással kívánnak lenni a világra, képesek legyenek arra, hogy másképp gondolkozzanak a kutatási javaslatok megfogalmazásában, figyelembe véve kutatásuk valós társadalmi szükségleteit. Lehetőségünk van arra, hogy történelmi együttműködést alakítsunk ki a Debreceni Egyetemmel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium égisze alatt, azzal a céllal, hogy elindítsuk a Catalyst programot 2020-ben – jelentette ki a Portfoliónak adott exkluzív interjúban Martha Gray, az MIT professzora. Hozzátette: az MIT hisz a közös kutatás, a felfedezések erejében, az együttműködések pozitív hatásában. Kétnapos magyarországi látogatásunk során megbizonyosodtak arról, hogy a magyar partnerek is nyitottak erre.

- Magyarországon az MIT Catalyst Debrcenben alakítja ki egyik európai képzési pontját, így a Debreceni Egyetem vezető szerepet fog betölteni az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és alkalmazásában, összekötve a debreceni ökoszisztémát a bostoni régió K+F és innovációs központjaival. Európában a Debreceni Egyetem további két felsőoktatási intézménnyel működik majd együtt: a Friedrich-Alexander-Universität erlangeni egyetemmel, valamint a UPM madridi egyetemmel – tájékoztatott a Debreceni Egyetem szerepvállalásáról Ernest Lara.

Az MIT Catalyst Europe menedzsere kitért rá: a Catalyst egy ösztöndíjprogram, amelyre gyakran, mint egy módszertanra, vagy platformra hivatkozunk. Az EIT Health támogatást ítélt oda egy európai egyetemek, kórházak és társaságok konzorciuma számára, amelybe az MIT is be van vonva, hogy elősegítsék a Catalyst Europe program indulását.

- A Catalyst Europe újdonság az EIT Health ösztöndíjprogramjainak portfóliójában, ezért szoros együttműködést folytatunk nemcsak az EIT Health-szel, hanem annak tagjaival is, ahol sok szinergia merülhet fel. Az EIT Health támogatása kulcsszerepet játszott a Catalyst Europe indulásában és egy olyan alapvető struktúra kialakításában, amely fantasztikus új lehetőségeket biztosít, mint például a konzorcium kibővítését a Debreceni Egyetem bevonásával – magyarázta Ernest Lara.

A Catalayst módszertan meghonosításáról és a képzési központ kialakításáról beszélt Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke az M1 Ma este című műsorában az MIT szakembereivel történt egyeztetéseket követően.

- A Debreceni Egyetem évek óta az ipari igényekkel harmonizáltan valósítja meg projektjeit, erre építettük fel a működésünket. Megnézzük, hogy az ipar milyen problémák megoldásában kíván az egyetemi tudásra támaszkodni, és azokra ágazati kabineteket hozunk létre. A kutatás-egyeztetéseket, értékeléseket már ezek az egyetemi, kormányzati és ipari szereplőkből álló grémiumok végzik. Ez a modell annyira bevált, hogy az évek során elértük: a sikereink nyomán egy MIT-szintű egyetem is érdeklődést mutasson a működésünk iránt – mondta el Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A Catalyst programról szólva Ascsillán Endre kiemelte: az egészségügyben számos olyan megoldandó probléma van, amelyhez rengeteg erőforrást kell fókuszáltan felhasználni.

- Ezt a Catalyst programot az egészségügy és a hozzátartozó medtech ágazat számára dolgozták ki. Ebben az iparágban rendkívül lényeges az, hogy milyen reakcióidővel, milyen sebességgel vagyunk képesek dönteni egy-egy ökoszisztéma, egy-egy kutatási program és projekt mellett. A folyamat legmeghatározóbb pontja, hogy milyen kiválasztási szempontrendszer alapján engedi be a kutatót ebbe a programba. Azt gondolom, hogy az MIT és a Debreceni Egyetem részvételével, abszolút világelső színvonalon, a legtehetségesebb európai fiatalokat sikerül majd kiválasztanunk annak érdekében, hogy megvalósítsák azokat az ötleteket és innovatív eljárásokat, amelyekre szükségünk van – hangsúlyozta a GE Magyarország alelnöke.

Az MIT-együttműködésről nyilatkoztak az egyetemi vezetők

A Debreceni Egyetem vertikális szervezettsége és a hozzá kapcsolódó ágazati hálózatok, valamint kabinetek együttműködése meghatározott szerepet játszott az MIT döntésében. Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár az Egyetem TV-nek beszélt erről.

- Stratégiai partnerségek, ágazati és egyetemen működő klaszterek, valamint a vállalatok aktív bevonása a teljes oktatási és kutatási egyeztetésbe – ezek azok a tényezők, amelyek meggyőzték az MIT-t – sorolta Szilvássy Zoltán. A Debreceni Egyetem rektora hozzátette: a megállapodásban kulcsszerepet játszott a General Electric, amely az egyetem stratégiai partnereként hosszú évek óta szoros kapcsolatban van az MIT-vel.

Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy az MIT Catalyst program nyomán egy másik meghatározó nemzetközi együttműködésbe, az európai EIT Health programba is bekapcsolódik az egyetem.

- Korábban is vizsgáltuk az EIT Health nyújtotta lehetőségeket, a Catalyst révén most ahhoz a programhoz is csatlakoztunk, és részt veszünk az egészségipari kutatásokban. Azt gondoljuk, hogy a Debreceni Egyetem mint egészségipari kompetencia központ ezzel egyértelműen meghatározza magát Magyarországon. Az intézmény már évekkel ezelőtt az egészségipart jelölte meg mint az intézmény stratégiai fókuszterületét, ez most már a nemzetközi együttműködésekben is értelmet nyer. Sikerült felépítenünk egy olyan innovációs ökoszisztéma-rendszert, amely képes befogadni ilyen együttműködéseket, ezzel élenjárunk a hazai felsőoktatásban – jelentette ki Bács Zoltán.

Sajtóiroda - TPL
 
Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.