Egy évszázad történetei

2018. október 16. - 14:33
Egyedülálló előadás-sorozattal idézik fel a Debreceni Egyetem orvosi intézeteinek múltját október 17-től a Kenézy Villában. A centenáriumi visszatekintéseket a százéves orvoskar neves professzorai és szaktekintélyei tartják.

Az Általános Orvtudományi Kar által szervezett 15 előadás során a legjelentősebb klinikai intézetek történetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők: a tudományág, az infrastruktúra, az intézet fejlődésének mérföldkövei mellette bemutatják azokat a meghatározó személyiségeket is, akik sokat tettek az adott intézetért.

A „100 éves a debreceni orvosképzés” programsorozat részét képező ingyenes és a nagyközönség számára is nyitott előadások október 17-én, 24-én, 29-én és november 14-én, 14 órától kezdődnek a Kenézy Villában.

A látogatók alkalmanként 3-4 orvosi intézet múltját ismerhetik meg, közülük több valóban százéves, hiszen megalakulásuk a debreceni orvosképzés elindulására datálható.

Október 17-én Berényi Ervin, az Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója, a Klinikai Központ elnöke idézi fel az orvosi képalkotás történetét, Csanádi Zoltán professzor a Kardiológiai Intézet elmúlt évtizedeit mutatja be. A szívsebészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről Szerafin Tamás beszél, Antal Mikós professzor pedig az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet történetét eleveníti fel 1921-től napjainkig.

A további előadásokon egyebek mellett a debreceni gyermekgyógyászat, a sebészet és a szülészet évszázados múltjáról lesz szó, valamint felidézik egy debreceni szülészcsalád három nemzedékének emlékeit. A Sebészeti Műtéttani Tanszék 65 évének korszakairól, valamint a debreceni infektológia elmúlt 60 évéről is hallhatnak majd előadást az érdeklődők.

Az orvosszakmai szempontból egyedülállónak ígérkező bemutatókat az orvoskar legendás professzorai és meghatározó szaktekintélyei tartják. A résztvevők az előadások előtt vagy után megtekinthetik a Kenézy Villa Orvostörténeti Gyűjtőhely kiállítását is. 

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.