Új terápiák az allergia ellen

2018. február 20. - 10:03
Megszüntethető-e az étel és a gyógyszerallergia? – többek között erre a kérdésre keresték a választ azon a szakmai találkozón, ahol az allergológiai és autoimmun betegségek legújabb kezelési módjairól tájékoztatták az orvosokat a Debreceni Egyetem szakemberei.

- Az allergiával szemben nehéz felvenni a harcot, mert nagyon gyakori, és az allergiát kiváltó anyagok száma is egyre inkább növekszik. A legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségek azonban jelentős előrelépést jelenthetnek. Az autoimmun betegségek terén is vannak újdonságok, elsősorban a biológiai terápiák alkalmazása, melyek forradalmi módon változtatják meg a betegek kezelési protokollját és gyógyulási lehetőségeit – hangsúlyozta Szegei Andrea a DAB Székházban tartott tudományos találkozón február 16-án.

A Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetője szerint az allergiás megbetegedések esetében az egyik legfontosabb előrelépés az allergia mechanizmusának megértésében tapasztalható.

- Ma már el tudjuk különíteni a valódi allergiát az úgynevezett pszeudo allergiás reakcióktól. Ez utóbbi esetében a reakció klinikai képében ugyanúgy néz ki, mint a valódi allergiánál, de a kialakulásban más immunsejtek vesznek részt. A két típusú allergia megelőzésében és kezelésében is vannak különbségek – magyarázta a tanszékvezető.

A szakember kiemelte: a valódi allergiák diagnosztikájában egyre precízebb módszereket alkalmaznak. Ilyen például az úgynevezett komponens alapú diagnosztika, amely ma a legmodernebb eljárás, ami hazánkban is elérhető. A módszert néhány hónapja az országban elsők közt vezették be a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.


Az innovatív terápiás eljárások közül egyre nagyobb szerepe van az úgynevezett immunterápiáknak.

- A pollen-, és méhcsípés allergiáknál korábban is alkalmazták az eljárást, de napjainkban egyre hangsúlyosabb az a törekvés, hogy az étel- és gyógyszerallergiákkal szemben is kialakítsanak immunterápiákat – tájékoztatott Szegedi Andrea.

Egyebek mellett ezeket az új lehetőségeket ismerhették meg a régióban dolgozó orvosok a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke, a DAB Immunológiai Munkabizottsága, valamint a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 13. allergológiai ülésén. A Debreceni Egyetem szakemberei mellett egy-egy budapesti és szegedi szakértő is tartott előadást az érdeklődő allergológusoknak és klinikai immunológusoknak. 

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.